eller
HEMMABYGGT

2:a VÄRLDSKRIGET
AV VEM?

TOMTEBO

ÄNDRAD 101206
SKAPAD 101107

INFORMATION
OM DETTA DOCKSKÅP
SÖKES!

 

TOMTEBO

TOMTEBO
Vet inte ett dugg om detta underbara dockskåp

This is a old antique dollhouse from ???
I do not know who built it.

NÄRBILD

TOMTEBO betyder en lycklig familj och det fanns en bok som hette precis så på 30-talet.
Skulle gärna vilja ha den boken...
 

NÄRBILD

Möblerna på bilden kom inte tillsammans med dockskåpet men jag tyckte att de passade bra där.
 

DOCKAN SOM ÄR FRÅN FRANKRIKE och en bok på franska

Denna docka och boken på franska kom tillsammans med dockskåpet.
 

SOM DET KOM TILL MEJ

TOMTEBO

TOMTEBO
Vet inte ett dugg om detta underbara dockskåp
På bilden ovan kan Ni se hur det såg ut i sin helhet när det kom till mej.
För fler bilder och detaljer scrolla neråt.

This is a old antique dollhouse from ???
I do not know who built it.
It is called TOMTEBO - Santas home!

 

SOLNEDGÅNGEN eller UPPGÅNGEN - längst upp

Så fint med solen här

So very nice with the sun

BAKSIDAN med lappen - inte mycket hjälp

Här kan man se ett kalkeringspapper vilket kan vara en indikation på att det är importerat
gjort då eventuellt i Frankrike och sedan importerats in till Sverige.

Here you can see the back of the dollhouse
This black paper is an indication of that it has been imported to Sweden at some point.

 

HANDTAGEN - så fina

Handtagen helt underbara, närbilder här nedan.

The handles, just lovely. Close ups here below.

Musse Pigg

Musse Pigg (engelska: Mickey Mouse, "Mickey Mus") är en filmfigur skapad av Walt Disney 1928, som förekom i den första svartvita kortfilmen med ljud, Musse Pigg som Ångbåtskalle (Steamboat Willie). År 1930 blev Musse Pigg också en seriefigur, då tecknad av Ub Iwerks.

Namnet Mickey var Walt Disneys hustrus idé. Walt Disney tyckte att hans nya karaktär skulle heta Mortimer Mouse, men hans hustru föredrog Mickey Mouse och så blev det också.

Musse umgås flitigt med vännerna Långben och Kalle Anka samt brorsönerna Teddi och Freddi och flickvännen Mimmi Pigg; han äger även hunden Pluto. På senare år i seriesammanhang ses Musse ofta som detektiv tillsammans med Långben. Fiender är bland andra Svarte-Petter, Spökplumpen, Emil Örn, Putte och Knölen.

 

Mickey Mouse

Kalle Anka och en av knattarna

Kalle Anka (info) (fullständigt namn i svensk översättning: Karl Magnus Anka), engelska Donald Fauntleroy Duck, är ursprungligen en filmfigur skapad av Walt Disneys animatörer. Hans första officiella framträdande var den 9 juni 1934 i kortfilmen Den kloka hönan[1] (The Wise Little Hen)[2]. Namnet Donald Duck omnämndes dock i en sagobok redan 1932.[3] På kort tid kom Kalle att etablera sig i Disneys kortfilmer och på ett knappt decennium tog han över från Musse som Disneys störste filmhjälte[källa behövs].

Kalle Anka gjorde även tidigt karriär som seriefigur. Två serieskapare har dominerat utvecklingen av Kalle på detta område. Al Taliaferro tecknade Kalle Anka från 1934 till 1969. Han skapade även kusinen Mårten Gås, Farmor Anka och Kalles röda bil med registreringsnumret 313. Taliaferros arbete inspirerade den främste av alla – Carl Barks. Han arbetade för tidningsförlaget Western Publishing, som började göra disneyserier på licens i början av 1940-talet. Barks tecknade Kalle Anka ungefär mellan åren 1948 och 1966, hela tiden anställd av Western Publishing och inte av Disney. Typiskt för Barks tecknarstil är en smartare Kalle med den tuffare, längre näbben. Carl Barks skapade många figurer och företeelser i Kalle Ankas värld: Joakim von Anka, Alexander Lukas, Magica de Hex, Oppfinnar-Jocke, Björnligan, staden Ankeborg, gröngölingskåren, m.m.

 

Donald Duck

 

SIDORNA PÅ DOCKSKÅPET

Här kan Ni se dockhuset
eller jaktstugan från sidan
Fina målningar på båda sidorna

VEM MÅLAR SÅ HÄR?
Någon måste ju veta det tycker jag.

 

 

STORA SALEN

STORA RUMMET - JUGEND

This is...

Närbild på taket

Close up on the ceiling

To the top!

På karmen in till nästa rum

On the doorway

 

SOVRUM

Sovrummet

Older furniture

En fin äldre plåtvagn fick stå här

Older furniture

Titta på själva gardin hållaren

More pictures

Närbild på taket

Close up on the ceiling

To the top!

Lite från sidan

A little from the side

 

NERE

Ska hitta en brasa som passar

Here I will have a fireplace as well

Fint brudpar

Nice coupple here, married

To the top!

I varje jaktstuga måste man ha en lie

To cut the grass

 

TOALETT - Fårråd

Toaletten är en orginalmöbel,
Det är kaklat med riktigt kakel här och i köket

The toilett is an original furniture that came with the dollhouse

To the top!

Här några fler verktyg, såg, yxa, björnsax och en heter det stäva?

Some more tools for the cabin

 

KÖK

Diskbänk och spis är också orginalmöbler
På spisen står det HELIOS
Strykjärnet är på tok för stort men det kom med dockskåpet och får därför vara kvar

The kitchen sink and stove is original furniture that came with the dollhouse
The iron is a little bit bigm but it came with the house so it stays


Kaklet ovanför diskbänken så fint
Likaså hönan kom med dockskåpet
som jag tror är en salthöna

The hen came also with the house

To the top!

Så fint så

Really nice

 

 

 

 

HELIOS - SPISEN

To the top!

Elspis HELIOS
INFO
från WIKIPEDIA

De första elspisarna utvecklades under sent 1800-tal i Nordamerika.

År 1920 tillverkade Elektriska Aktiebolaget Helios den första svenska elektriska spisen.
De hör till de hushållsmaskiner som har högst effekt.
Det finns modeller både för trefas och enfasström.

 

 
 

 

INFO FRÅN SIW
Detta nedan är vad hon tror, men om det är så, vet vi inte.

ALLTSÅ BARA EN TEORI ej styrkt på något vis!

 
 

 

INFO FRÅN SIW jag tackar så hemskt mycket för detta lö 2010-11-13 09:17

Hej Carola!
Objekt de art är vad ditt dockskåp är och en riktig pärla från sin tid...du har gjort ett riktigt fynd!!!!...
Detta gjordes av en känd konstnär eller skulptör och börjades på innan första världskriget för att sedan göras klart efter vilket gör att detta skåp bär både jugend och Art Deco drag..... Det måste varit klart i mitten av 1920-talet....detta dockskåp ha ALDRIG varit ett barns leksak utan stått i salongen eller sällskapsrummet och Madame frun i huset har fyllt det med vackra möbler och även miniatyr konst....det var högsta mode att ha ett dockskåp vid denna tid och troligtvis hade hennes vänninor ett ochså och de tävlade med varann att få det vackraste huset!!!!!... Möblerna var nog mer än vanliga möbler troligtvis även toalettbord i elfenben med flaskor i silver och äkta guld och riktiga ädelstenar... Då dessa var dyrbara har de säkert sålts för sig för länge sedan... Detta var för de riktigt rika...högsta sositen...kanske även adeln på denna tid ...de ville roa sig och glömma kriget..... Den tid som boken Dn stora Gatsby talar om.... Då detta är gjort med skicklighet och hög klass i alla detaljer...det ska föreställa de rikas sommarhus...även kallad jakthus... som de bodde hela sommaren och fyllde med sina vänner för en fest som varade ända till hösten.... Så du förstår detta har inget med Vinter eller Tomtar att göra..... Någon har köpt detta utomlands och då mycket få av orginalmöblerna fanns kvar satt in Svenska möbler i helt fel stil och aldeles för klumpiga och enkla även om dessa är fina....detta måste varit på 1970-talet då BRYDDE sig ingen om att spara orginalet utan förvanskade ofta saker...någon fick då det ljusa iden att kalla det tomtebo.... texten är mycket nyare och troligtvis tagit bort orginalnamnet....de har sedan lackat och fått det att se gammalt ut...men texten i sin grovhet...visar hur fel den är.... ett sommar huset med alla sirkliga detaljer från ett hus från detta tid har inget att göra med en Tomte verkskstad.... så du måste låta tomtarna flytta ut och in med vackra porslins dockor i 20-tals stil....i klädda sidenklänningar ....detta är charlstons tid... För att inte värdet på huset ska gå ned....vilket det kan göra med mer än hälften....måste du sandpappra bort namnet tomte bo och se om du kunde hitta oginal namnet vilket HÖJER värdet i alla fall måste namnet bort och du får lacka om det att se gammalt ut.... Det har underbara sniderier och handtagen på lådorna visar Japansk inflytande vilket var högsta mode på denna tid..... I lådorna låg vacra möbler och små saker till skåpet som möblerades om efter årstidernas växlingar.... Fönsterna hade stänger som verkar saknas????...men att göra nya är ingen svår sak även om orginalet nog var i elfenben.... Det hade de finaste spetsar och siden tyger vilka ej tålt tidens tand..... Detta skåp även i tomt skick skulle i det land det är gjort inbringa STORA pengar....vi talar om 20.000-30.000 kr eller mer... Jag är nästan helt säker på vilket land det är....men måste nu ha din hjälp att göra följande.... Jag mailar detta i ett annat mail...

 

 

INFO FRÅN SIW jag tackar så hemskt mycket för detta lö 2010-11-13 16:08

Hej Carola!
Visst är det spännande!!!!....Jag är helt tagen av ditt fynd och Mamma med.....
Skåpet är Franskt from France....och på den tiden hade många rika sommar hus i Bretange....Visy eller Normandie..... Då det är ett sommarhus har de aldrig haft tomtar eller Julgran i det.... det skulle stå som ett löfte om sommaren även om ägarinnan bytte möbler....var det alltid ett sommarhus....
Många mycket kända konstnärer började som skulptörer...och detta är ett konstverk av högsta klass....det finns så få bevarade pg av andra Världskriget röjningar....så de som kommer kan gå för helt astronomiska belopp..... Men för att renovera tillbaka till orginalet.... Jag behöver nu din hjälp att hitta om konstnären signerat sitt verk ofta ser det ut som en del av konstverket eller är gömd på någon lurig plats....Det kan vara århundrades fynd om vi hittar en mycket känd konstnärs signatur.... Bordet under dockskåpet har en skiva att dra ut....den hade ägarinnan en trädgård på i krukor och byttor för att inte trät skulle ta skada
hon hadde säkert riktigt gräs...små grusgångar och bonsai träd där och små skulptur troligtvis i silver och guld....ochså kunde träden vara konstgjorda i halvädelstenar och äkta stenar.....

Nu behöver jag foton....foton...foton....
Börja med att ta foton av alla innertak ....elen kan nog vara orginal till skåpet...vill ha foto på på alla rummens tak...väggar .... sen mycket tydligare bilder på framsidans skurna delar så detaljerat och noga du kan.....på bägge sidorna om huset.... här ser man det ska vara ett sommarhus jaktstuga.... Titta bakom varje pelare och skurna framstycket efter en signatur... Vill ha närbild på de 4 skurna handtagen på lådorna....du måste leta innåti varje låda...och dra ut lådorna och titta i skåpet .... under lådorna och på baksidan.... Mycket jobb men viktigt om vi ska hitta signaturen.... Behöver ochså nära foton på hur skåpet såg ut när du köpte det och vilka möbler som var i det...dockor?... Golv lamporna ser intresanta ut....även takkronan från början ...även om salongen hade en elektrisk kristall krona med riktiga prismor från början... Sen måste vi se vad som är orginal till skåpet och ditsatt på 1970-talet.... forts följer....

 

 

INFO FRÅN SIW jag tackar så hemskt mycket för detta lö 2010-11-13 16:36

Hej igen....
skriver detta vilket är så långt jag kan komma innan du fotat allt jag behöver....
Till vänster längst upp är salongen....vilket verkar vara orginal tapeterna....till höger sovrummet....ej orginal.... de hade aldrig helt vita väggar ska vara en sidentapet eller blommig tapet..... Sen har du matsalen helt rustik a la jaktsuga....troligtvis med riktigt fina spröda stolar i vitt och guld som kontrast till trät eller svart och guld....gardinen var riktigt siden i grönt eller turkus....vilket var favorit färger på den tiden.... Toletten är ej orginal utan ett hopkok från 1970-taletl!!!!!!Du måste ta bort kakel tapeten....detta är skafferiet....som var fullt av mat i små skala...små underbara miniaturer som försvunnit av tidens tand...fransk mat till dockskåp var naturligare och vackrareän något annat.... Det ska vara lösa hyllor i detta har nog varit målat i vitt...men kanske mer creme gult...du kan skrapa på ställe som inte syns så får vi veta.... Köket har säkert varit mer cremefärgat vitt men kan vara orginal färgen....skrapa på ett osynligt ställe.... Alla röda möbler ska bort är svenska 1940-50 talet eller tyska....tomtarna ut ochså klocka och vagn inget plast i detta skåp.... I sovrummet ska möblerna flytta till salongen dessa är mycket vackra möbler och är rätt...dock bort med tomtar och vagnen och ryska gumman...vad är det för fågel du har på skåpet?... I matsalen får ALLT flytta spisen för stor....dock tycker jag skåpet ska flytta till köket...det är vackert och rätt tid och stil... Och bort med tomtarna... I toletten flyttar alla möbler...är 60 tal... Köket flyttar tomten och alla nyare saker och julkransen bort....köksmöblerna vill jag se närmare bilder på....
där tor jag du har orginalmöblerna kvar...se noga efter märkning på dessa.... Viktigt jag får foton på möblerna du hade i från början och att du inte sålt dem..... Ring mig i kväll
Kram Siw

 

 

 

Andra världskriget var en global väpnad konflikt som varade från 1939 till 1945 och involverade större delen av världens nationer som organiserade sig i två militära allianser, de allierade och axelmakterna. Krigets start anses generellt att vara den 1 september 1939 med Tysklands invasion av Polen som följdes av krigsförklaringar mot Tyskland av Storbritannien, Frankrike och samväldet.[1] Flera länder var dock vid detta läge redan i krig som Italien och Etiopien i det andra italiensk-abessinska kriget och Japan och Kina i det andra sino-japanska kriget. Kriget blev dock globalt först efter invasionen av Polen.[1]

To the top!

 

 

MÖBLERNA

Nedan det som kom tilsammans med dockskåpet och som man kan se är det ju mycket som inte hör till tiden överhuvudtaget... men vill ändå visa det ifall någon har en aning om vem som gjort dockskåpet.

Dessa bruna var i dockskåpet helt fel för detta dockskåp

All the brown furniture

Dessa röda var i dockskåpet helt fel för detta dockskåp

All the red furniture

En Grecon docka och en BRIO docka
Några gummidockor, 2 fina och 2 i dåligt skick

helt fel för detta dockskåp

Some furniture and dolls

To the top!

Småsaker - det var alles
Några saker funkar i detta hus, men inte allt

All the furniture that came with the house

 


HOME
HEM - INDEX

Min logo
© WEBMASTER COLA all rights reserved